nedeľa 28. decembra 2014

Najprv počúvaj, až potom hovor

Dej si pozor na každý krok, když jdeš do Božího domu. Pohotovější buď k slyšení. Kazatel 4,17


Boh nám dal 2 uši a 1 ústa. Akoby tak chcel naznačiť, že máme viac počúvať ako hovoriť. Jakub vo svojom liste o počúvaní, hovorení a o jazyku píše na viacerých miestach.

Jakub 1:19-20
19 Nech je každý človek rýchly, keď treba počúvať, pomalý, keď má hovoriť, a pomalý k hnevu. 20  Lebo hnev muža nepôsobí spravodlivosť pred Bohom.   

Kedy hovoríme rýchlo? Často, keď si myslíme, že máme "pravdu" a je v nás hnev, že ten druhý pravdu nemá. Možno si myslíme, že tento hnev je "spravodlivý hnev". 

Áno je čas i na to, aby sa ozvalo káravé slovo napomenutia. Ježiš farizejom a sadukajom poriadne "naložil" v Matúšovi 23. On bol však plný Slova Božieho, On bol Slovo Sám. Mal teda autoritu súdu.

My však často máme svoju vlastnú sebaspravodlivosť a berieme súd do vlastných rúk. Chceme druhým ukázať, že sa mýlia a pravdu máme my. A chceme im to povedať hneď a zaraz, aby sa na to azda nezabudlo. Niekedy by sme radi tých druhých vyučovali a napravili ich.

Jakub 3:1-2
1 Nechcite byť, bratia moji, tak mnohí učiteľmi; vedzte, že súd nad nami bude ťažší. 2  Veď sa my všetci v mnohom prehrešujeme. Ak sa niekto neprehrešuje v reči, je dokonalý muž, schopný držať si na uzde aj celé telo. 

Je dobré však pamätať na to, že všetci sme hriešni a môžeme sa mýliť. A my samy ešte nie sme dokonalí v Slove a mýliť sa môžeme teda i my. 

Niekedy si možno nedáme ani tú námahu, aby sme toho druhého vypočuli a už ho predčasne súdime. Zachovať pokoj vo vypätých situáciách, kedy cítite neprávosť si žiada trpezlivosť, empatiu a sebakontrolu.

Príslovia 18:13
Ak niekto odpovie skôr, ako vypočul, poslúži mu to na bláznovstvo a hanbu.

Koľko ľudí dnes azda preklína Boha za všetko zlé, čo je vo svete? A pritom Boh je dobrý Boh a je v utrpeniach s nami, chce našu situáciu zmeniť k lepšiemu.

Prajem vám i sebe, aby sme v prvom rade správne porozumeli Bohu. Aby sme často a radi počúvali Jeho Slovo. Porozumeli Mu a až potom hovorili.


K zamysleniu:
1. Počúvaš viac Božie Slova než sa Ho snažíš vykladať alebo o Ňom hovoriť?
2. Keď počúvaš Božie Slovo, máš postoj "teraz ku mne hovorí Boh"?
3. Aká je Tvoja reakcia na Božie Slovo, ktoré by si azda radšej ani nepočul?


Praktické rady:
1. Pozorne si vypočuj druhú stranu, uisti sa, že si jej porozumel správne. Až potom hovor to, čo máš na srdci Ty.
2. Najprv počúvaj, potom hovor. V komunikácii s Bohom to platí o to viac.
3. Rozhodne počúvaj viac Boha, Jeho Slovo, než ľudí okolo seba.

Verše k téme:
Vidíš človeka unáhleného v rečiach? Blázon má väčšiu nádej ako on. (Pr 29:20)




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára