utorok 23. decembra 2014

Komu patrí Tvoje srdce a komu slúžiš? (3 kroky v službe Bohu)

Upněte se srdcem k Hospodinu a služte jenom jemu. 1.Samuelova 7,3

Kto slúži Tvoje srdce? Čo je prvá vec, na ktorú myslíš, keď ráno vstávaš? Čo je poslednou vecou, ktorú máš v srdci keď zaspávaš?

V cirkvi nikedy počujem „chcem slúžiť Bohu“, alebo spoza kazateľnice, že je dobré a potrebné slúžiť v cirkvi. Vidím naprieč cirkvami veľa unavených služobníkov, ktorí majú plné diáre a nemajú ani poriadne čas sa zastaviť a zreflektovať. Ich vzťah s Bohom sa možno zredukoval na rannú 10-minútovku.

Aká je rozumná postupnosť vstupu do služby pre Boha?

1. Poznanie
Boha musíme najprv poznať. Opýtaj sa sám seba či poznáš Boh a Jeho plán. Ak je odpoveďou nie, tak si urob revíziu vlastného duchovného života. Je v ňom priestor na modlitbu, čítanie, meditáciu a štúdium Slova? Nemyslím tým primárne chodenie do cirkvi či na biblickú.  Bez poznania Boží ľud hynie (Ozeáš 4:6).

Boh dal Adamovi najprv Slovo - prikázanie (Gn 2:16), preto aby mu dal múdrosť a život a ochránil ho. Boh je dobrý Boh, takže dáva dobré prikázania ako milujúci Otec.

Niekedy sa v cirkvi kladie veľký dôraz na rozhodnutie. To sa považuje za akt viery. „Proste musíš veriť“. Iste veriť treba, no bez poznania pravého Boha a Ježiša Krista môžeme veriť i falošnému učeniu. Môžeme jesť zo stromu poznania dobra a zla a ani o tom nemusíme vedieť. 

Viera by nemala byť vec pocitová či emotívna. Boh nám dal Slovo a dáva nám rozum i múdrosť. Dal nám svoje Slovo, aby sme ho poznali ako prvé. Prv než sa pustíme do čohokoľvek.

2. Viera
Po spoznávaní Boha a Jeho písma prichádza viera. Iste každý má svoju cestu ako v Boha uveril. Niekto tak mohol učiniť i na základe jednorázového pocitoveho zážitku. 

Z hľadiska zdravého duchovného rastu v dlhodobom horizonte však ozajstná viera prichádza až po spoznaní Božieho Slova. Máme veriť Jeho Slovu, teda nie našim predstavám o Ňom. Inak veríme v takého svojho „bôžika“, máme na perách „Pane, Pane“, ale Boha vlastne nepoznáme (Matúš 7:21)

To žena v záhrade Eden sa nechala zlákať svojimi myšlienkami a pocitmi, skončilo to tragicky. Mala poznať a následne veriť Božiemu Slovu, počúvať Ho. Adam ju mal náležite poučiť, no nestalo sa tak. Vedeli síce, že Boh dal prikázanie, ale chýbala im poslušnosť. Poznanie by teda malo ísť ruka v ruke s vierou, teda poslušnosťou voči Slovu.

3. Skutky
Slovo sa musí stať telom, nestačí Boha poznať a veriť Mu. Skutky a teda služba prichádza na záver ako prirodzený dôsledok poznania Boha a našej viery v Neho a Jeho Slovo. Skutky sú ovocím našej viery zasadenej skrze semeno Slova do nášho srdca. Viera bez skutkov je mŕtva (Jakub 2:26) a míňa sa účinku.

Aký je rozdiel medzi službou Bohu a službou cirkvi?

Služba Bohu ide nad rámec Tvojho vlastného zboru či cirkvi. Služba Bohu je zakorenená v Tvojom srdci i mysli, takže sa prejaví autentickým uctievaním aj keď uctievať nemusíš. Je dôsledkom Tvojho ukotvenia v Slove a nie v službe ako takej. Prejaví sa praktickou službou i tam, kde slúžiť nemusíš, napríklad i tým, že pomôžeš starkej s taškou pri nástupe do autobusu, bez toho, že z toho niečo budeš mať, alebo že by si ju priamo chcel zevanjelizovať do Tvojho zboru.

Patrí Bohu celé Tvoje srdce? Máš poznanie Jeho Slova a na Ňom postavenú vieru? Slúžiš iba Jemu?



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára