pondelok 22. decembra 2014

Aký je múdry postoj ku knihe Zjavenie?

Pasáž Zjavenie 22:18-19 je na konci celej knihy Zjavenie i celého Písma a je i preto obzvlášť dôležitá: „Ja dosvedčujem každému, kto počuje prorocké slová tejto knihy: Ak k nim niekto pridá, tomu Boh pridá pliagy opísané v tejto knihe.  Ak niekto vezme niečo zo slov tejto prorockej knihy, tomu Boh vezme podiel na strome života a zo svätého mesta, opísaných v tejto knihe!“

V praxi to znamená toľko, že buď vie osoba vyložiť celú knihu Zjavenie, alebo čiastkovým výkladom riskuje, že sa ukracuje z podielu na strome života a svätom meste. Každý, kto vykladá Zjavenie by si tohto mal byť vedomý a mať o to väčšiu bázeň pred Bohom pri výklade akejkoľvek pasáže z knihy Zjavenie.

Ako sa pripraviť na to, aby sme v určenom čase mohli porozumieť výkladu i realite knihy Zjavenie?

1. Rozumieť prorockému charakteru Zjavenia
Kniha Zjavenie je prorocká kniha a jej obsah je zapečatený v Zjavení 5. Je to sám Ježiš, ktorý jej pečate otvára a otvorenú knihu posiela po anjelovi vo vízii apoštolovi Jánovi, ten má, podľa Zjavenia 10, prorokovať mnohým ľuďom, národom, jazykom a kráľom. To celé je vízia. Keď sa však vízia naplní, bude naplnená presne podľa tejto vízie v realite. Podobne mali Židia podľa Izaiáša 29 zapečatenú knihu. Následne prišiel Ježiš, ktorý vedel interpretovať Starý zákon a naplnil ho, keďže bol jeho realitou. Kniha sa stala otvorenou pre tých, ktorý rozpoznali Ježiša ako naplnenie proroctiev.Boh používa v biblickej histórii v rôznych érach podobnú logiku. 

2. Dobre poznať text Zjavenia
Potrebujeme dobre poznať literu proroctva, mať prehľad o vystupujúcich postavách, dejoch, postupnosti, nadväznosti a závere. Pri tom je dôležité držať sa iba prorockého textu ako takého a to, najprv a v prvom rade, zásadne bez akéhokoľvek výkladu.

3. Čakať na čas naplnenia Zjavenia
Každé proroctvo sa naplní v určenom čase. Podľa Abakuka 2:2 „Videnie totiž už speje k naplneniu. Neodvratne a neomylne sa schyľuje ku koncu. Keby sa oddialilo, vyčkávaj naň, lebo sa určite splní a nebude meškať.“ (SEP).  Čakať na naplnenie proroctva je lepšie než sa snažiť ho vykladať. Keď sa totiž proroctvo naplní nebude nám prekážať vlastná predstava a nedokonalý či azda falošný výklad jeho naplnenia. To neznamená, že by sme sa nad textom nemali zamýšľať. Nemali by sme však niečo vyhlasovať za výklad ak to nemáme skutočne zjavené od Boha, pretože neskôr môžeme byť usvedčení ako falošní proroci.

4. Overiť výklad, ktorý sa prehlasuje za zaručený
Je veľmi ťažké overovať  tvrdenia, ktoré sa bez kontextu opierajú iba o nejaký malý počet biblických veršov. Božie Slovo je dokonalé. Ak sa nachádzame v čase naplnenia knihy Zjavenie, tak Duch Pravdy nám ukáže naplnenie všetkých pasáži v celku a nie iba jeho jednotlivé časti. Ak niekto tvrdí, že má výklad knihy Zjavenie, mali by sme si dať tú námahu a vypočuť ho. Je totiž buď osobou poslanou od Boha, alebo falošným prorokom. V oboch prípadoch nám toto rozlíšenie pomôže v duchovnom boji. Niekedy si osoba vo svojej dobrej, často i naivnej, vôli môže myslieť, že má aspoň čiastočný výklad. Mala by byť, ale k sebe i ostatným úprimná a jedným dychom pripustiť, že sa môže mýliť, keď nemá naozaj celý výklad a svoj výklad reflektovať, ak sa jej dostane vyššie poznanie.

5. Vedieť rozlišovať a identifikovať falošných prorokov
Falošný prorok nemá napísané na čele „Som falošný prorok“. Je vysoko pravdepodobné, že vo väčšine prípadov falošný prorok ani sám nevie o tom, že je falošným prorokom. Falošným prorokom možno chápať človeka, ktorý „zaručene“ vyhlasuje a šíri určitý výklad, no tento výklad je nesprávny úplne alebo nesprávny aspoň z časti. Neexistuje čiastočne pravdivý falošný prorok. I keď sa môže zdať, že výklad proroctva je pravdivý treba ho overiť. Ak je výklad nepravdivý aspoň v jednom bode, tak je celý výklad nedôveryhodný a tým i nepravdivý. Niektoré aspekty tvrdenia falošného proroka však môžu podnietiť k hlbšiemu skúmaniu a tým paradoxne i nachádzaniu správnej cesty, respektíve cesty vedúcej bližšie k Pravde. Falošného proroka však ako takého treba jasne identifikovať, aby nezviedol iných. Nikdy netreba očierňovať človeka, treba vedieť, že za človekom je duch, ktorý je falošný. Duch sa prejavuje pomocou slov, ktoré človek hovorí. Falošný prorok teda hovorí falošný výklad Slova. Ak niekto len tak "od pása", prípade po vzhliadnutí nejakého videa na YouTube, vykladá knihu Zjavenie a jeho výklad nie je podložený biblicky v kontexte celej knihy Zjavenie a ani celej Biblie, či nie je podložený ani prijatým zjavením, alebo svedectvom, je veľmi pravdepodobné, že takáto osoba sa ocitá na šikmej ploche falošného prorokovania.

6. Prijať pravdivý výklad a ďalej ho skúmať podľa Písma
Ak  v určenom čase jasne rozpoznáme na základe biblickej presnosti a reality Zjavenia, že nejaká osoba prináša pravdivý výklad Zjavenia, mali by sme túto osobu s vďačnosťou prijať, i keď si potrebujeme ponechať zdravé pozitívne kritické myslenie. Naše konštruktívne otázky pravdivému prorokovi môžu pomôcť lepšie a zrozumiteľnejšie vysvetliť jeho posolstvo. Človek je nedokonalý a niekedy to trvá, aby sme porozumeli posolstvu proroka od Boha. Rozhodne neútočme na nikoho, kto tvrdí, že má výklad Zjavenia a argumentuje biblickými veršami. Máme skúmať duchov, nie súdiť ľudí.

7. Nesúdiť predčasne a počkať na ovocie výkladu
Potrebujeme si  uvedomiť si, že aj keď čítame komentár brata či sestry, s ktorým nesúhlasime, respektíve,ktorý sa nám nepozdáva, môžeme sa mýliť my a nesmieme predčasne súdiť.  Ak niekto všeobecne vykladá pasáže typy „neviestka je toto....“,  „šelme je toto...“, „vytrhnutie prichádza lebo....“, je dobré sa dotyčného pýtať o aké konkrétne biblické verše sa opiera. V cirkvi sa potrebujeme zbaviť „nálepkového“ a „paušalizovaného“ prístupu, kedy každý máme tak trochu tú svoju pravdu. Potrebujeme však argumentovať s Písmom a náležite ho citovať. Každý výklad proroctva ponesie so sebou nejaké ovocie a prejde raz súdom. Buď bude odhalený ako falošný výklad alebo ako výklad pravdivý. V tom čase musíme byť k sebe úprimní a príjmať posla Božieho, ktorý prináša pravdivý výklad proroctva, bez ohľadu na jeho denomináciu, rasu, národnosť, vek či pohlavie.

8. Proroctvo sa naplní a pominie, no láska zostane
Podľa 1.Listu Korintským v 13 kapitole, raz sa všetky proroctvá naplnia a ostane iba láska. Proroctvo nás má viesť ku Kristovi. Ak nám bude zjavená realita Druhého príchodu Ježiša, tak budeme s Ním natrvalo a nebude treba proroctva. Kniha Zjavenie je poslednou biblickou knihou. Ak sa naplní, tak budeme, v tom lepšom prípade, žiť večne s Bohom v láske. Pri kritike iných či posudzovaní proroctiev majme neustále na pamäti, že musíme milovať jeden druhého. Bude to ťažké, lebo satan nám tak domotal hlavu, že sme plní obáv a strachu z tých druhých a myslíme si, že nám chcú zle a že budeme opäť podvedení. Láska, ale napokon zvíťazí. Či už s láskou odpustíme falošným prorokom, alebo s láskou príjmeme svedectvo posla Božieho. Nikdy však nerezignujme na to, že Boh je stále s nami a drží naše dejiny pevne v ruke.

1 komentár:

  1. Dnes som šťastný, ďakujem Lapo Micro Finance za poskytnutie pôžičky. Niekoľkokrát som bol podvedený pri pokuse získať pôžičku, kým som nenarazil na Lapo Micro Finance, ktorá mi poskytla pôžičku v hodnote 23 000 dolárov na starostlivosť o moje choré dieťa. Ak dnes potrebujete skutočného veriteľa, kontaktujte Lapo .Kontaktný e-mail: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    OdpovedaťOdstrániť