utorok 30. decembra 2014

Ako možno spútať satana, klamára?

Pasáž z Matúša 4:1-11 je o pokúšaní Ježiša satanom na púšti. Satan položil Ježišovi 3 otázky a zvádzal Ho. Ježiš však vždy satanovi odpovedal Božím Slovom - "je napísané" a nenechal sa zviesť.

Satan je duchovná bytosť. Padlý anjel, ktorý v duchovnom svete neposlúchol Božie Slovo, odišiel od Boha. Neposlušnosťou sa pôvodne dobrý anjel zkazil. Dobro sa stalo niečím "zlým". Dobro a zlo sa v ňom takto zmiešalo. Vo výsledku sa stal zlým. 

Teraz satan zvádza k neposlušnosti voči Bohu i ľudí na našej fyzickej zemi. Robí tak prekrúcaním Božieho Slova, klamstvom. Príde s Božím Slovom, ale upraví ho podľa svojej ľubovôle, pretože je Bohu neposlušný, to je jeho charakteristika.

Za Ježišom prišiel satan v Matúšovi 4:6 hovoriac "veď je napísané". No nehovoril celú pravdu. Vytrhol ju z kontextu. Ježiš mu opäť odpovedal Božím Slovom.

Boh je Duch a Jeho Slovo je Božie Slovo. Satan je tiež duch, no jeho slovo nie je Božím Slovom, je klamstvom.

Ježiš začal verejne vystupovať až po pokúšaní na púšti, keď zvíťazil nad satanom. 

Musíme vedieť odpovedať satanovi na každé pokušenie. Naše odpovede podľa Slova však musia byť nasledované i našimi skutkami.

Žena v Edene najprv vedela odpovedať hadovi, no potom zaváhala a nekonala podľa Slova Božieho, ktoré znelo "nejesť" z ovocia stromu poznania dobra a zla. Jedla. A dala jesť i Adamovi. Od pádu Adama sa Božie Slovo stalo pre ľudstvo nejasným.

Ježiš bol verný Bohu v Slove i v skutku. Preto zvíťazil nad satanom kompletne ako v duchovnej tak i vo fyzickej rovine. Ježiš bol Slovom sám, takže veľmi dokonale poznal Božie Slovo a celú históriu Božiu skrytú od stvorenia sveta v podobenstvách, podľa Matúša 13:34.

Satana možno poraziť duchovnou zbraňou. Slovom Božím. Pravdou zasadenou v kontexte biblických dejín a Božej vôle. Satanovou špecialitou je vytrhávanie z kontextu a mätenie ľudí prekrúcaním Božieho Slova.

Satana, klamára, možno poraziť dokonalou a úplnou Pravdou. 

Prečo dnes ľudia prekrúcajú niekedy dokonca svoje vlastné slová v konverzáciách s inými a nežijú v pravde? Je to dôsledok zvodu satana, ktorý nielenže zneprehľadnil Božiu vôľu, Božie Slovo, ale v dôsledku toho i bežnú komunikáciu medzi ľuďmi.

Máme však nádej na to, že príde happy end. 

Boj so satanom sa totiž deje i pri Druhom príchode Ježiša, kedy je satan v konečnom účtovaní dejín napokon spútaný a neskôr i úplne porazený.

Zjavenie 20:1-2
1 Potom som videl anjela zostupovať z neba: mal kľúč od priepasti a na ruke veľkú reťaz. 2  Uchopil draka, toho starého hada, ktorý je diabol, satan, sputnal ho na tisíc rokov

Ako možno spútať satana, klamára? Duchovnú bytosť možno spútať iba niečím duchovným. Slovom. Pravdou. 

Zjavenie 12:11
Oni však zvíťazili nad ním krvou Baránkovou a slovom svojho svedectva a nemilovali svoj život až do smrti.

Spútať satana, hada, možno krvou Baránka, to jest slovom Ježiša Krista a slovom svojho svedectva, ktoré svedčí o skutkoch satana. Toto svedectvo satana demaskuje, takže už viac nemôže zviesť ľudí, keďže jeho identita je vyjavená.  

K zamysleniu:
1. Akou zbraňou bude satan porazený v duchovnom boji?
2. Poznáš dobre celú históriu Biblie a Božiu vôľu, teda to čo "je napísané", aby Ťa satan nemohol zviesť?
3. Myslíš si, že si Ty osobne nad satanom už zvíťazil





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára